Malware is de verzamelnaam voor alle soorten computervirussen, adware en spyware. Gelukkig is malware ook altijd weer te verwijderen van uw computer. Malware is door de jaren heen sterk geëvolueerd, van een simpel computer- virus tot geavanceerde ransomware en cryptolockers, die uw computer en of bestanden gijzelen.

Computer- virus

Zo proberen de makers u te dwingen een geldbedrag naar hen over te maken via anonieme betaalkanalen. Gelukkig is malware ook altijd weer te verwijderen van uw computer. Voor een grondige oplossing is het belangrijk dat de juiste methode voor verwijdering wordt gebruikt. Ook is het belangrijk dat de beveiliging van de computer daarna goed wordt geregeld, zodat de kans op herhaling wordt verkleind.

Voor de computerspecialisten van Computerhulp nodig Aan Huis is dit dagelijks werk, zij kijken uw computer vrijblijvend na en laten u weten wat de beste oplossing is!

Adware en spyware verwijderen

Spyware en adware zijn programma’s waarmee informatie over u, uw computer en uw computergedrag buiten uw medeweten wordt verstuurd naar externe partijen. Vervolgens krijgt u ongewenste reclame te zien, bijvoorbeeld als u op internet surft. Spyware en adware verwijderen gebeurt door de Windows systeembestanden op te schonen, maar ook uw webbrowser, zoals Internet Explorer, Google Chrome of Mozilla FireFox.

Windows Fall Creators Update gebruikt AI om tegen malware te strijden

Microsoft heeft er voor gekozen om de Windows Fall Creators Update te gebruiken om meerdere verbeteringen in beveiliging tegen malware, ransomware en virussen toe te voegen. Een van de belangrijkste verbeteringen is het gebruiken van AI om virussen op te sporen op PC’s.

Door de toename van cyberaanvallen wordt het steeds belangrijker om computersystemen tegen hackers te beschermen. Na de Petya ransomware aanval op GroupM in Amsterdam en APM terminals gisteren wordt het voor veel bedrijven en instellingen steeds belangrijker om te investeren in computersysteembeveiliging.

Windows Fall Creators Update gebruikt AI in de cloud tegen malware

In een blogpost heeft Microsoft aangegeven dat ze Windows Defender Advanced Threat Protection wil uitbreiden. Deze service dient ervoor om de eerste tekenen van een infectie vast te leggen. Door de uitbreiding werkt de service in combinatie met AI. Deze AI werkt op data in de cloud van Microsoft waarbij de AI direct toegang tot informatie heeft die aangeeft dat data besmet of onbesmet is met malware.

Zo kan Windows Defender direct de gevonden malware in de cloud op quarantaine zetten. En verder wordt de identiteit van de malware vastgelegd zodat Windows Defender op andere PC’s direct weet of malware toegang probeert te krijgen tot de PC.

Volgens Rob Lefferts, Windows enterprise director, kan de AI in de cloud ervoor zorgen dat tot 96 procent van de cyberaanvallen door malware gestopt kunnen worden met deze update. Verder geeft hij aan dat AI veel sneller in staat is dan mensen om oplossingen tegen de malware te bedenken.

Vooralsnog werkt de ATP update voor Windows Defender alleen in Windows 10 Enterprise, consumentenversies van Windows 10 kunnen op een latere datum toegang tot de ATP krijgen. Naast consumentenversies van Windows 10 is Microsoft van plan om ATP verder uit te breiden naar andere platformen buiten Windows. De Fall Creators Update zal later dit jaar in september of oktober beschikbaar worden voor bedrijven, instellingen en consumenten.

Valse opschoonprogramma’s

Vaak zien we dat onze klanten zelf aan de slag gaan met opschoonprogramma’s. Op zich prima natuurlijk, al vinden we het wel belangrijk om te waarschuwen voor de vele malafide programma’s die in omloop zijn. Deze programma’s waarschuwen u dat uw computer vol zit met vervuiling en bieden aan dit te verwijderen. Er moet echter wel eerst een betaalde versie van het programma worden aangeschaft.

De resultaten die deze programma’s laten zien zijn zeer dubieus. Ook vertragen en vervuilen ze uw computer vaak zelf, doordat ze op de achtergrond continu activiteiten uitvoeren. Wilt u het programma vervolgens weer verwijderen, dan gaat dat lang niet altijd even makkelijk. Kortom, in plaats van een oplossing vormen deze programma’s eerder een probleem. Wij kwalificeren ze daarom vaak als malware.

Het Politievirus

Hoewel de laatste tijd minder in omloop, was dit een tijd geleden het meest beruchte virus. Was uw computer hiermee besmet, dan was dat direct merkbaar. Na het opstarten van de computer verscheen een scherm met het logo van de politie, waarin werd vermeld dat uw computer was vergrendeld vanwege vermeende illegale activiteiten. Het scherm kon niet worden weggeklikt en de computer was verder onbruikbaar geworden.

De enige ‘oplossing’ was het voldoen van een geldbedrag via een anonieme betaalkaart. Natuurlijk leverde het betalen van het geldbedrag niets op, anders dan het spekken van de bankrekening van de virusmakers. Met speciale technieken kan het politie virus gelukkig van elke computer worden verwijderd.

Nieuw: Cryptolockers

De Cryptolocker is in feite de opvolger van het Politievirus. Hoewel de virusmakers met het Politievirus vele miljoenen hebben verdiend, was het virus relatief gemakkelijk weer te verwijderen door computerspecialisten. De Cryptolocker gaat nog een stapje verder; het blokkeert niet alleen de computer, maar het versleutelt ook belangrijke bestanden op de computer, zoals foto’s en documenten. Ook externe apparaten, zoals een externe harde schijf of memory stick kunnen worden besmet als deze aangesloten zijn. De versleutelde bestanden zijn vervolgens niet meer te openen zonder speciale code (de sleutel).

De code zou verkregen kunnen worden door een geldbedrag te voldoen, maar vaak werkt dit niet. Het treurige resultaat: uw bestanden zijn voorgoed verdwenen. Mogelijk worden in de toekomst oplossingen gevonden om de bestanden weer te openen, maar vooralsnog is dit niet het geval (op een enkele uitzondering na). De computer zelf kan gelukkig wel altijd virusvrij worden gemaakt.

Uw PC of laptop beveiligen

Vrijwel alle computers die zijn geïnfecteerd met malware zijn Windows computers. De nieuwere versies van Windows, zoals Windows 7 en Windows 8.1, zijn iets minder gevoelig voor besmetting dan het oudere Windows XP (en in mindere mate Windows Vista).

De gebruikte technieken om malware te verwijderen zijn voor alle Windows versies hetzelfde. Na het verwijderen van de malware is het belangrijk om de beveiliging van de computer op verschillende niveaus goed in te stellen.

Een paar tips:

  • Zorg dat het besturingssysteem volledig up-to-date is. Verschillende updates dragen bij aan de veiligheid van uw computer.
  • Zorg voor een goede virusscanner, deze controleert binnenkomende bestanden, e-mails en websites.
  • Kijk uit met wat u aanklikt en downloadt op internet. Vooral websites met erotiek en gratis downloads van films en muziek zijn vaker dan gemiddeld besmet met virussen.
  • Gebruiken uw kinderen de computer ook? Houd er dan rekening mee dat zij vaak dezelfde rechten op de computer hebben als u. Ze kunnen met hun klikgedrag dus binnen no-time uw computer besmetten.

Handleiding Veilig Computergebruik

Veiligheid op internet is steeds vaker onderwerp van gesprek. Voor een veilige computer is het belangrijk om schadelijke programma’s te weren, terwijl andere programma’s juist essentieel zijn. Wat doet u wel en wat juist niet? In deze handleiding vindt u een paar simpele tips en richtlijnen.

Wel: Windows Updates

De basis van veel computers is het Windows besturingssysteem. Een veilige computer begint met een veilig besturingssysteem, dus is het installeren van Windows updates essentieel. Een goed werkende computer zal belangrijke updates automatisch installeren bij het afsluiten. Als u het Windows Update icoontje ziet, kunt u het ook handmatig doen door erop te dubbelklikken.

Wel: Virusscanner

Soms heeft een virus scanner ook onderhoud nodig. Krijgt u meldingen over updates of een periodieke scan van uw virusscanner? Voer deze dan uit door de aanwijzingen te volgen.

Wel: Updates voor programma’s

Verschillende op uw computer geïnstalleerde programma’s zullen regelmatig worden bijgewerkt om de veiligheid en prestaties te verbeteren. Het is aan te raden om deze updates te installeren, zeker als het gaat om updates van JAVA, Adobe Flash en Adobe Reader.

Niet: Toolbars

Een toolbar is een knoppenbalkje bovenaan uw webbrowser. Toolbars hebben weinig nut en tonen vooral reclame. Ook kunnen ze de computer vertragen, ongevraagd uw zoekmachine wijzigen of uw persoonlijke gegevens verzenden. Bekende toolbars zijn die van Ask, Babylon, Conduit en Searchprotect. Het is ons advies om toolbars te vermijden.

Niet: Programma’s voor opschonen en versnellen

Sommige programma’s melden dat uw PC fouten bevat. Ze claimen vervolgens uw PC op te schonen en sneller te maken. In de praktijk zijn deze programma’s vaker probleem dan oplossing. Ze veroorzaken zelf vertragingen of bieden schijnoplossingen. Voorbeelden van zulke programma’s zijn RegClean Pro, Advanced System Protector en PC SpeedUp. Tenzij u weet wat u installeert is het beter om dergelijke programma’s te vermijden.

Niet: Pop-ups met reclame

Een pop-up is een schermpje dat, vaak zonder dat u erom vraagt, plotseling prominent in uw beeld verschijnt. Vaak bevatten deze pop-ups reclame, erotisch getinte boodschappen of een melding dat u iets gewonnen heeft. Via het pop-up scherm kunt u worden doorverwezen naar schadelijke websites die virussen bevatten. Klik dus vooral niet op de plaatjes of teksten in het pop-up scherm, maar sluit de pop-up met het kruisje rechtsboven.

Twijfelt u over de veiligheid van uw computer en hebt u behoefte aan persoonlijk advies? Maak eens een afspraak met Computerhulp nodig Aan Huis in Roermond voor een vrijblijvende diagnose!

Verwijder-virus-en-spyware door Computerhulp nodig Aan Huis?

De experts van Computerhulp aan Huis hebben de beschikking over een heel arsenaal aan programma’s en technieken om malware, adware en spyware te verwijderen. In sommige gevallen kan dit met een relatief snelle servicebeurt in minder dan een dag, bijvoorbeeld als het gaat om adware en spyware verwijderen.

Als er sprake is van een ernstige virus, zoals ransomware of cryptoware, zijn meer ingrijpende methoden nodig. We maken dan gebruik van uitgebreide deepscans of als laatste stap (escape) een herinstallatie van uw Windows computer.

Voor sommige methoden kan bij u op locatie (aan huis of op kantoor) worden gewerkt, maar het kan ook zijn dat de computer in de werkplaats moet worden ingenomen. Een diagnose kunt u altijd vrijblijvend laten uitvoeren.

Heeft u nog vragen over het artikel of kunnen we u ergens mee van dienst zijn?

Neem vandaag nog contact op met Computerhulp nodig Aan Huis of maak gebruik van het contactformulier.

error: Inhoud van de pagina is beschermd!