Problemen met internet en WiFi beveiliging komen soms voor zonder aanwijsbare reden. Na het opstarten van de computer wil de computer opeens geen internet verbinding meer maken met uw draadloze WiFi netwerk. U zit met uw handen in uw haren. Wat moet u weten.

Internet en WiFi beveiliging

Er is een verschil tussen geen verbinding met het Internet of een soms wegvallende, trage verbinding. Als u wel verbonden bent met het modem maar het Internet ontzettend traag is en soms zelfs helemaal wegvalt zijn er wel een aantal mogelijkheden die u zelf kunt uitvoeren om het Internet sneller te maken. U zou bijvoorbeeld de positie van het modem kunnen veranderen of achter het modem een access point kunnen plaatsen die het signaal van uw draadloze Internet versterkt.

Geen verbinding draadloze netwerk

Wanneer Windows geen verbinding met het draadloze netwerk (meer) ziet, voer je de volgende stappen één voor één uit en test je na elke stap of Windows de verbroken WiFi-verbinding kan herstellen of heeft hersteld.

Stap 1

Stap 2

Klik als eerste met de rechtermuisknop op het netwerkpictogram met het uitroepteken of rode kruis in de taakbalk en klik op Problemen oplossen

Volg de aanwijzingen van de wizard Windows netwerk controle die opent en controleer of het probleem verholpen is.

Verbinding herstellen

Lukt het niet om de WiFi verbinding te herstellen, haal dan de WiFi-stick uit de computer wacht een seconde of 20 en stop de stick weer terug in de pc. Als u geen WiFi stick heeft maar een vaste computer met een draadloze netwerkkaart dan schakelt u deze draadloze netwerkkaart voor 20 seconden uit en vervolgens weer aan in het apparaatbeheer. Ziet u een rood kruis in het apparaatbeheer dan kan het zijn dat Windows de draadloze stick of adapter niet herkent, deze kan kapot zijn en moet dan vervangen worden of de juiste drivers zijn niet geïnstalleerd. Check de WiFi stick zekerheidshalve in een andere pc of laptop voordat u hem vervangt. Download de nieuwste drivers voor de WiFi-stick op de site van de fabrikant en installeer die aansluitend.

Tip: Controleer of er een schakelaar op uw laptop zit waarmee u uw draadloze Wifi netwerk adapter aan en uit kan zetten. Vaak zit die aan de zijkant, boven het toetsenbord of via een toetsencombinatie op de laptop.

Router resetten

De router resetten is de volgende stap. Trek de stroomstekker uit de router en wacht een minuut voordat je het apparaat weer aanzet. Wacht tot alle lampjes, zoals het DSL lampje bij een adsl router van Tele2 of het online lampje bij de Ziggo modem weer aangaan. Herstart de computer en schakel de firewall tijdelijk uit. Omdat sommige virusscanners het netwerk blokkeren, schakel je de auto-protect van de virusscanner eveneens tijdelijk uit en check je of de problemen met de WiFi verbinding opgelost zijn.

Systeemherstel

Soms wordt het probleem veroorzaakt door het installeren van een programma of door problemen met de installatie van een update van Windows. Voer systeemherstel uit als de vorige stappen de WiFi verbinding niet hebben hersteld. Voordat je dat doet, maak je eerst een back-up. Open het Configuratiescherm, klik in de weergave Grote pictogrammen op Back-up maken en terugzetten en daarna op Systeeminstellingen of de computer herstellen gevolgd door Systeemherstel starten. Vink de optie Meer herstelpunten weergeven aan, selecteer een datum van het herstelpunt waarvan u weet dat de draadloze WiFi verbinding nog wel werkte en klik op Volgende. Start het systeemherstel met een klik op Voltooien.

Wij hebben een aantal handige tips voor u op een rijtje gezet. Met deze tips is het mogelijk om een zwak, slecht bereik of ontvangst van uw draadloos WiFi router te verbeteren. En met deze tips een slechte WiFi dekking op de camping, huis of kantoor om te zetten naar een goede sterke en stabiele draadloze WiFi verbinding met een goede dekking. Met als eindresultaat een beter bereik en daardoor ook sneller Internet.

Firmware router updaten

Allereerst kunt u controleren of uw router over de meest recente firmware beschikt. Als u dit nog nooit gecontroleerd heeft is de kans groot dat er een update beschikbaar is voor uw router. Dit controleert u op de website van de hardwarefabrikant.

Router protocol aanpassen

Van welk protocol maakt uw router gebruik? Routers hebben protocollen die o.a. de snelheid aangeven waarmee de data getransporteerd wordt. Tegenwoordig gebruiken de meeste routers in onze Nederlandse en Belgische huizen het 802.11g protocol. Oudere protocollen die bijna niet meer gebruikt worden zijn de 802.11a en 802.11b. Weer nieuwere protocollen zijn de 802.11n en het recent geïntroduceerde 802.11ac. Is het mogelijk om bij uw router een van deze WiFi standaarden in te stellen? Ik zou dan zeker overwegen om een van deze twee snelle standaarden te gaan gebruiken. Vooral de laatste 802.11ac is razendsnel en kan via de 5Ghz band snelheden bereiken van 1300Mbps. Het voordeel is dat het bereik van het draadloze signaal (bij 2.4 Ghz) en de snelheid van doorvoeren sterk wordt verbeterd en vele malen sneller is dan het oudere 802.11g.

5Ghz WiFi netwerk

Uit een onlangs gehouden onderzoek blijkt dat op veel plaatsen in ons land de routers het draadloze WiFi signaal door de drukte niet meer aan kunnen. Vooral in de steden is er sprake dat het Wifi netwerk ernstig wordt overbelast. Met als resultaat frustratie door het slechte draadloze bereik. Wat kan je doen aan een overbelast WiFi netwerk? Een van de manieren om een overbelast WiFi netwerk tegen te gaan is het kopen van een moderne WiFi router, deze modernere routers hebben namelijk de mogelijkheid om de frequentie waarop ze uitzenden en ontvangen aan te passen. Zenden en ontvangen de “oudere” routers alleen uit op 2.4 Ghz, de nieuwere kunnen dit ook op de 5 Ghz band of zelfs gelijkertijd op allebei de frequenties. Apart bekeken hebben de twee frequenties zowel voordelen als nadelen tegenover elkaar.

Voordelen 5Ghz WiFi netwerk

Het voordeel van de moderne 5 Ghz band is dat deze nog niet veel wordt toegepast met als gevolg minder drukte op de frequentie. Met als resultaat meer bandbreedte voor uw WiFi signaal. Verder is de 5 Ghz frequentie door deze grotere bandbreedte sneller dan de 2.4 Ghz met als positief bijkomend gevolg een betere stabiliteit.

Nadelen 5Ghz WiFi netwerk

Een nadeel is echter dat veel netwerk apparatuur, zoals printers, telefoons, computers, smart-tv’s nog niet om kunnen gaan met de relatief nieuwe 5 Ghz frequentie. Een ander vervelend nadeel is dat 5 Ghz merkbaar meer moeite heeft over grotere afstanden en met dikke betonnen muren. Gaat u echt voor kwaliteit dan is een router die de beide frequenties combineert dan ook aan te raden.

Dual band

Met het 802.11n en 802.11ac is het mogelijk zijn om tegelijkertijd van twee frequenties gebruik te maken. Van zowel 2.4 Ghz als van de 5 Ghz band. Dit zijn zogenaamde Dual Band Routers. U kunt dan simpelere taken zoals het versturen van mail of het surfen op het Internet via de 2.4 Ghz band laten lopen. De taken die meer bandbreedte vereisen zoals gamen en video streamen maken dan gebruik van de hogere 5Ghz band.

Router kanaal veranderen

Verander het kanaal van uw draadloze router zodat er minimaal 2, maar liever 3 kanalen verschil ontstaat met het kanaal van uw buren, het is namelijk zo dat elke draadloze router zijn signaal op een bepaald kanaal uitzendt. Wanneer er veel routers op hetzelfde kanaal uitzenden, zoals in een stedelijke omgeving, kunnen de routers elkaar gaan storen. Dit kan voor een slechte verbinding zorgen met als gevolg een trage netwerk verbinding tussen de draadloze router uw laptop of computer. Veranderen naar het minst gebruikte router kanaal is dan aan te raden.

Uitzendkanaal router

Windows heeft zelf ook een commando waarmee het onder andere mogelijk is om het kanaal en andere interessante informatie zoals SSID, of welk radio type er wordt gebruikt zichtbaar kan laten maken. U doet dit als volgt: Klik met de rechtermuisknop op uw Windows 8.1 startknop. Klik op de command-prompt. Of bij de andere Windows versies klik op de Windows sneltoets op uw toetsenbord en typ direct de letters CMD en druk op enter.

In het opdrachtprompt scherm wat nu opent typt u:

netsh wlan show all en dan drukt u op enter.

Heatmapper

Een andere erg goede tip is het handige programma Heatmapper. Met deze gratis software kunt u op elke plek, of het nou uw caravan op de camping is, uw eigen huis of op kantoor u kunt eenvoudig controleren hoe het is gesteld met de sterkte van de draadloze verbinding. U loopt met een laptop rond en het programma laat zien waar de verbinding met uw draadloze WiFi netwerk zwak of juist weer heel erg sterk is.

Netstumbler

Een ander iets ouder maar wel perfect programma is NetStumbler voor Windows. Hier meet u o.a. uitgebreid hoe het is met de kwaliteit van uw draadloze netwerk en op welk kanaal uw router zijn signaal uitzendt. Het kan zijn dat Netstumbler vanwege de leeftijd van de software uw draadloze adapter niet ondersteund.

Network Analyzer downloaden

Voor de iPhone and iPad gebruikers zijn er ook verschillende mogelijkheden. Een goede tip kan zijn de app Network Analyzer. Een app voor netwerk analyses, scan en probleem detectie. Heeft u zelf nog een goede tip dan horen we dat graag beneden in de comments.

Kanaal aanpassen

Het kanaal aanpassen van uw router doet u met behulp van uw Internetbrowser op de configuratiepagina van uw router.

Voor de meeste draadloze WiFi routers is het adres van de configuratiepagina http://192.168.0.1 of http://192.168.1.1 Kopieer en plak deze nummers in de adresbalk van uw Internet browser en druk op enter. Na het invullen van de gebruikers naam en het wachtwoord krijgt u toegang tot het configuratie gedeelte van de router. In het settingsmenu kunt u de kanalen aanpassen op dezelfde manier zoals in de afbeelding.

Waarschijnlijk ziet het er bij uw router iets anders uit ziet als op de afbeelding. Het principe blijft echter gelijk.

Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van draadloos Internet. Met als gevolg dat in een stedelijke omgeving het dan ook lang niet altijd mogelijk is om de voorkeur kanalen 1, 6 of 11 te gebruiken. Is dat in uw draadloze omgeving het geval, kies dan voor het minst gebruikte kanaal.

Wachtwoord router achterhalen

Weet u het wachtwoord niet meer? U bent het vergeten? Dan kunt u ervoor kiezen om de router te resetten en vervolgens via het standaard wachtwoord en gebruikersnaam in te loggen op de router. Het resetten van de router doet u door de reset button minimaal 10 tot 15 seconden ingedrukt te houden. Veel standaard router wachtwoorden vindt u via de volgende pagina: Standaard wachtwoorden routers of Standaard wachtwoord router bij de laatste link is het een kwestie van het merk van uw router in te vullen en op enter te drukken.

Oorzaken slecht WiFi router signaal

 • IJzer en staal in de buurt van uw router kan een oorzaak zijn
 • Meerdere 2.4 Ghz routers, bv. flat of in steden
 • Netwerkkabel tussen router en modem langer dan 1 meter
 • Caravan, Aluminium
 • Radiatoren en vloerverwarming
 • Bij slecht signaal plaats uw router liever niet in de meterkast
 • Aquarium
 • Bij oudere huizen, gipsplaten met kippengaas.
 • Nieuwbouw huizen met dikke betonnen muren
 • Magnetron
 • Positie draadloze router bv helemaal weggewerkt
 • Verouderde hardware
 • Dect telefoon
 • Weerstations
 • Draadloze schakelaars
 • Draadloze IP camera’s
 • Babyfoons
 • De kat

Het punt van de kat is een grapje al zit er wel een kern van waarheid in. Zelfs de kat kan reden tot signaal verlies zijn als hij net dat kleine beetje signaal blokkeert door voor de router te zitten.

Soms lijkt het dat wat je ook probeert, waar je de router ook neer zet, welk kanaal je ook gebruikt er treedt geen verbetering op in het draadloze signaal. Wat kunt u nu nog doen om uw draadloos netwerk sterker en sneller te maken.

Repeater of Wireless Extender

Op zo een moment kan het een goed idee zijn om over te gaan tot het gebruik van hulpmiddelen. Er zijn een aantal mogelijkheden.

Wanneer het Wifi signaal te zwak is om overal in huis bereik te hebben ( bijv. in de tuin of op de 2e verdieping), dan kan het draadloos netwerk worden versterkt met een Wifi Repeater. Een Wifi repeater onderhoud de verbinding met de router en zend hetzelfde signaal verder uit, waarmee je een groter bereik krijgt. Het formaat is lekker klein en heeft enkel een stopcontact nodig om te plaatsen. Als de netwerknaam hetzelfde blijft dan heeft de computer of smartphone geen enkele moeite om te switchen tussen de router en de repeater. Maar het kan ook juist handig zijn om de netwerknaam een eigen naam te geven, zodat je kan zien met welk apparaat er verbinding is. ( bijv. WiFi zolder )
Het installeren van een Wifi repeater is niet moeilijk, maar Computerhulp nodig Aan Huis helpt u graag met het installeren en stabiel maken van uw draadloos netwerk.

Repeater

Een daarvan kan zijn een repeater. Een repeater vangt het signaal op versterkt het en zendt het weer uit. Als er boven op zolder weinig of geen signaal meer is dan kan het een oplossing zijn om midden in het huis een repeater neer te zetten. Die vangt het signaal op en zendt het versterkt weer uit.

Een nadeel van deze repeaters is wel dat het over het algemeen ten koste gaat van de Internet snelheid. (bandbreedte) Een halvering van de snelheid is geen uitzondering. Maar als u alleen Internet en geen grote downloader bent, dan kan deze tip het probleem mogelijk oplossen.

TIP: Mocht het nou allemaal niet werken dan kunt u overwegen om een high power Engenius router aan te schaffen. Deze routers staan er om bekend dat ze met meer vermogen uitzenden en ontvangen. Meer dan bijvoorbeeld de standaard Linksys of Sitecom routers.

Onze gecertificeerde medewerkers helpen u graag met het aansluiten en beveiligen van uw netwerk.

Heeft u nog vragen over het artikel Internet en WiFi beveiliging of kunnen we u ergens mee van dienst zijn?

Neem vandaag nog contact op met Computerhulp nodig Aan Huis of maak gebruik van het contactformulier.

error: Inhoud van de pagina is beschermd!