Data recovery, of data herstellen, is het tegenovergestelde van datavernietiging. Bij datavernietiging wilt u data voorgoed verwijderen, en bij dataherstel wilt u verdwenen data herstellen. U kiest voor data recovery als uw harde schijf bijvoorbeeld gecrasht is. In dit artikel leest u wat data recovery is, hoe u data kunt herstellen en wat de voor- en nadelen zijn van data recovery.

Wat is data herstellen?

Data-herstellen is het herstellen van beschadigde data op een opslagmedium, zoals een harde schijf. Dit kan bijvoorbeeld een belangrijke Excel-sheet zijn, of een Word-document. Het kan zomaar voorkomen dat een document, waarin uren werk zit, plotseling beschadigd of verdwenen is.

Hoe kan data beschadigd raken?

Data kan beschadigen door een virus, een software probleem, een fout in de hardware of een verkeerde handeling van een persoon. Bijvoorbeeld doordat u een computerfile overschrijft met een andere computerfile met dezelfde bestandsnaam. Maar data kan ook beschadigen door bijvoorbeeld blikseminslag.

Wat moet u doen bij dataverlies?

Dataverlies is een breed begrip. Er zijn erge vormen en minder erge vormen van dataverlies. Het is belangrijk dat u bij dataverlies de juiste kennis inschakelt om de data zo goed mogelijk te kunnen herstellen.

Weggegooide computerbestanden

Wanneer u een computerbestand doormiddel van de prullenbak in Windows verwijderd heeft u al te maken met dataverlies. Maar met bepaalde softwaretools kunt u vrijwel zeker de file herstellen. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk de file te herstellen, om overschrijving van de file te voorkomen.

Beschadigde computerbestanden

U kunt ook te maken hebben met een beschadigde computerbestand, bijvoorbeeld een bestand die niet correct is opgeslagen. U ondervindt dat u het bestand niet kunt openen of dat het bestand niet naar behoren functioneert. Ook in dit geval kunt u ervoor kiezen om met bepaalde software deze data te herstellen of repareren.

Hardware problemen

De vervelendste vorm is wanneer uw computer niet naar behoren functioneert. Bijvoorbeeld wanneer uw computer niet opstart en u te maken krijgt met foutmeldingen. U kunt met geen mogelijkheid bij uw kostbare files komen. In dit geval is het belangrijk om niet zelf te proberen om het probleem op te lossen. Zet de computer uit, en herstart de computer niet. In deze situatie is het advies om een specialist in te schakelen om verdere databeschadiging te voorkomen.

Voorbeelden van hardware problemen

  • Oververhitte harde schijf.
  • Tikkend geluid in uw harddisk.
  • Uw computer start niet meer op.
  • Uw harddisk is gecrasht en wordt niet meer herkend door uw computer.

Software

De meeste datarecoverysoftware repareert beschadigde data of herstelt verwijderde data. Hieronder vindt u twee gratis tools om data te kunnen repareren en herstellen.

  • Easyrecovery is een tool waarmee u eenmalig gratis een beschadigde computerfile kunt repareren.
  • Recuva is een gratis tool die u helpt bij het herstellen van verwijderde data.

Per ongeluk gewiste bestanden terughalen uit de Prullenbak

Het per ongeluk verwijderen van bestanden gebeurt iedereen wel eens. Dat is vervelend en misschien zelfs wel even schrikken, maar gelukkig is gewiste bestanden terughalen eenvoudig in Windows.

Dus zolang u de Prullenbak niet hebt leeggemaakt op uw computer, zijn bestanden redelijk snel weer terug te halen. Het terughalen van bestanden uit de Prullenbak gaat als volgt:

  • Dubbelklik op het pictogram van de Prullenbak die op het Bureaublad in Windows staat weergegeven.

  • Er zal vervolgens een Verkennervenster worden weergegeven met daarin de inhoud van de Prullenbak.

  • Zoek het bestand dat u per ongeluk verwijderd hebt op in de Prullenbak, klik er met de rechtermuisknop op en kies de optie Terugzetten in het geopende snelmenu.

Het per ongeluk verwijderde bestand zal vervolgens op zijn oorspronkelijke locatie op de harde schijf worden teruggezet.

Heeft u nog vragen over het artikel of kunnen we u ergens mee van dienst zijn?

Neem vandaag nog contact op met Computerhulp nodig Aan Huis of maak gebruik van het contactformulier.

error: Inhoud van de pagina is beschermd!